Cydr

10 kroków do pysznego cydru

Październik 11 2017

Jak zrobić domowy cydr? I czy w ogóle jest to możliwe? Jak najbardziej, a co więcej - produkcja domowego cydru to bardzo przyjemne zajecie; przede wszystkim, prawie całą czarną robotę odwalają za nas drożdże. Procedura jest naprawdę prosta i praktycznie nie ma możliwości, żebyśmy coś zrobili źle.
Jak zatem wygląda naszych 10 kroków do cydrowego sukcesu?

Krok 1 – zaopatrzmy się w zbiornik fermentacyjny, czyli w gruncie rzeczy - w pojemny balon, taki sam, jakiego używa się do produkcji wina. Balon możemy w ostateczności zastąpić baniakami po wodzie mineralnej, albo dowolnym (no, prawie dowolnym – lepiej, żeby miał atest PZH, dopuszczający kontakt z żywnością) pojemnikiem, obdarzonym kranikiem.

Krok 2 – Balon, czy cokolwiek innego, w czym powstanie cydr, dokładnie myjemy. Można do tego celu zastosować zwykłe detergenty, ale jeśli mamy taką możliwość, warto też zaaplikować środek, jakiego używa się w piwowarstwie, pamiętając oczywiście o dokładnym wypłukaniu jego resztek.

Krok 3 – Zaopatrzamy się w sok z jabłek. Mamy tu do wyboru dwie możliwości – możemy albo zakupić gotowy, wyciskany sok z jabłek, albo same jabłka i za pomocą sokowirówki uzyskać z nich sok. Druga opcja jest, rzecz jasna, trochę bardziej pracochłonna, ale jest też znacznie tańsza, a uzyskany w ten sposób cydr jest ładniejszy i bardziej przejrzysty.

Krok 4 – Kupujemy drożdże. Możemy tego dokonać albo w Internecie, albo w sklepie winiarskim, albo… w markecie budowlanym.

Krok 5 – Przygotowujemy drożdże; w tym celu należy je rozprowadzić w niewielkiej ilości ciepłej wody - pół szklanki w zupełności wystarczy. Po 30 minutach od rozprowadzenia możemy przelać je do soku jabłkowego.

Krok 6 – Zostawiamy cydr w spokoju i zajmujemy się czymś innym. Nasza praca praktycznie kończy się na kroku piątym – wszystko, co musimy teraz zrobić, to dać drożdżom spokój na jakieś 2-3 tygodnie.

Krok 7 – Kompletujemy butelki. Czas oczekiwania na cydr można sobie umilić, zbierając butelki, do których przelejemy gotowy trunek. Najlepsze będą takie z zamknięciem patentowym (np. po piwie Grolsh). Jeśli użyjemy zwykłych, zainwestujmy w kapsle i kapslownicę.

Krok 8 – Rozlewamy cydr do butelek. Niezależnie od tego, jakich butelek użyliśmy, pamiętajmy, by przed wlaniem cydru umyć je i odkazić.

Krok 9 – Odczekujemy jeszcze minimum tydzień. Tak, będzie ciężko – ale damy radę.

Krok 10 – W ramach wolnych mocy przerobowych... nastawiamy w balonie kolejny cydr. W końcu procedurę już znamy :)

Udostępnij